Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко (не трябва да е много горещо, стремете се към поносима за пръста ви температура) и сипете една част в керамична купичка. Добавете захарта, разбъркайте да се разтопи и сипете маята и малко брашно. Оставете да се активира маята, може да я захлупите с чиния за по бързо.
Разбийте яйцата и останалите продукти. Пресейте брашното и добавете солта, направете кладенче и сипвайте по малко от млечната смес и маята. Замесете хубаво гладко тесто, като внимавате да не лепне. Намажете с олио и покрийте тестото, и оставете да втаса.
Оформянето става по следния начин: Първо направете еднакви топки, които после ще разполовите (едната получена половина ще е малко по-голяма от другата). Всяка по-голяма половинка ще разточите на елипсовидна кора и по средата ще подредите от нарязаните парченца свински бекон.
Аз го нарязах на тънки ивици, топеното сирене - на кубчета, а чери доматите и маслините - на дребни парченца. Като подредите от изброените продукти, отгоре поръсете с шарена сол (мерудия) или чубрица, мащерка.
Завийте едната част кора, а после другата или просто навийте на руло, като подвиете краищата отдолу.
От всяко по-малко топче тесто се разточва елипсовидна кора и по средата се правят разрези с нож за пица (разрезите не стигат до краищата на кората). Започвате плетенето, като с пръсти промушвате едната лента тесто в другата. И така с всяка следваща до края.
Изглежда трудно, но като започнете, ще придобиете представа. Много е лесно! От снимките ще придобиете представа за цялостното изработване на тези вкусни пълнени хлебчета. Готовата оплетена кора се поставя върху рулото с плънката и леко се промушват краищата от всякъде.
Застелете тавите от печката с хартия за печене и подредете готовите хлебчета. Покрийте ги с домакинско фолио и оставете да втасат. Когато хубаво втасат, ги намажете с разбития с малко прясно мляко и олио жълтък.
По желание ги поръсете с микс от семена или само със сусам. Загрейте печката на 170 градуса и ги сложете да се пекат, като и двата реотана работят едновременно без вентилатор. Печете до златисто за около 35 минути или пробвате с дървено шишче дали са изпечени добре.
Трябва да не остава по шишчето сурово тесто. След като ги извадите, ги поставете върху скара с хартията и ги намажете още топли с масло. Пробвайте тази чудна закуска, която на пръв поглед изглежда трудна за изпълнение, но е много вкусна!