Празнична пита за Богородица

16/08/2017
Приготвяне30 мин.
Готвене65 мин.
Общо95 мин.
Порции12
Сготви+1 точки
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо685
  • Преглеждания за месеца7
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в малко хладка вода. Добавете захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да се активира.

Пресейте брашното. Направете кладенче. Чукнете яйцата, като отделите единия жълтък за намазване. Добавете киселото мляко, солта, олиото и разтворената мая. Долейте още хладка вода до замесването на меко тесто. Тестото е готово, когато се събере на топка и не лепне по ръцете.

Покрийте тестото с чиста кърпа и го оставете да втаса и да удвои обема си. Премесете тестото, като измесите и маслото. Разделете тестото на 7 топки.

Сложете едната топка в средата на намазнена тава за печене. Разделете останалите топки на по три и разтеглете всяка на фитил.

Сплетете фитилите на плитка. Подгънете крайчетата навътре и подредете около централната топка.

Намажете оформената питка с разбит жълтък. Оставете отново питката да втаса.

Замесете малко тесто от брашно, вода и сол и оформете розички и ги поставете в средата на питката.

Изпечете в загрята фурна до 180 градуса. Проверете готовността на питката с помощта на дървено шишче.

Към края на печенето покрийте горната част на питката с хартия за печене, намалете фурната на 150 градуса и допечете до готовност.

Готовата питка отстранете от фурната, напръскайте със студена вода и покрийте с кърпа за около 20 минути.подобни рецепти тук

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар