Начин на приготвяне
Оризът се измива и накисва във вода, за да набъбне. Морковите се нарязват на ситно. Кипва се в съд гореща вода и се разтваря зеленчуковият бульон.
Зеленият лук се нарязва на ситно, а рибата - на шайби.
Шайбите риба хек се посоляват с малко сол, черен пипер и се поливат с лимоновия сок. В тиган се задушава лука в маслото и олиото, добавят се морковите и накрая изцеденият от водата ориз.
Овкусява се със сол и черен пипер. Добавя се бульонът и се оставя да заври и кипне. Слага се похлупак и всичко се задушава за около 10 минути.
Оризът се прехвърля в намаслена тавичка, правят се гнезда и в тях се слагат филетата хек.
Поръсва се с накълцан на ситно копър и рибата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути.
Ястието се сервира топло с резенчета лимон.
Бон апети! Хекът на фурна с ориз, зелен лук и моркови е много вкусен.