Гурманска плескавица

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Гурманска плескавица
Снимка: Зори
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
35 мин.
Порции
3
"Това е ПЛЕСКАВИЦАТА!!!"

Необходими Продукти

  • кайма - 1 кг смес (свинско и телешко месо; много ситно смляна)
  • сол - 1 ч.л.
  • зехтин - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. (прясно смлян)
  • лют червен пипер - 1 с.л.
  • лук - 1 глава
  • кашкавал - 80 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се обелва и нарязва на много ситно. Кашкавалът се нарязва на дребни кубчета. Смесват се с каймата, добавят се солта, черният и лютият червен пипер, зехтинът и се омесват добре в купа.

Покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за поне 2 часа.

С мокри ръце се взема около 300 г от каймата и се оформя плескавицата.

Пече се на барбекю с дървени въглища, но ако нямате възможност използвайте оребрен тиган или електрическа скара.

Пече се докато се образуват ясно изразени ленти и от двете страни.

Сервира се с гарнитура от зеленчуци и задължително с много добре охладено пиво.

Добър апетит! Гурманската плескавица е много вкусна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Македонската плескавица се приготвя изцяло от говеждо месо. Гурманската плескавица е сръбска рецепта, и освен свинско и телешко (говеждо месо), може да се добави и биволско (т-н. на сръбски мешано мелено месо). Съотношението зависи от месото, от майстора и от вкусовите предпочитания.
Поздрави :)
14.12.2018 12:54
4
Зори
Зори
Каймата се приготвя от смляно свинско и телешко месо в съотношение 60:40.
14.12.2018 11:31
3
1
Покажи всички подкоментари
Биляна Владова
Биляна Владова
какво е съотношението на телешко към свинско?
13.12.2018 14:38
1
2