Македонски кифлички

Милена АлександроваМилена Александрова
Иноватор
4492k8361
Македонски кифлички
Снимка: Анонимен
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Внимание! Свършват още докато са топли"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • свинска мас - 100 мл разтопена
  • суха мая - 1 пакетче
  • сирене - 300 г
  • краве масло - 50 г разтопено
  • жълтък - 1 бр. за намазване
  • маково семе - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляне млякото и в него сипваме маята и захарта. Оставяме за около 5 минути, да се активизира маята.

Пресяваме брашното в купа и добавяме солта.

Отделно разбиваме яйцата и ги сипваме в брашното. Добавяме и свинската мас и разбъркваме хубаво. Сипваме към тази смес и разтворената в млякото мая и смесваме хубаво.

Започваме да месим, като при нужда добавяме още малко брашно, колкото да се получи меко и нелепнещо тесто. Оставяме тестото за 30 минути да втаса.

Когато тестото е втасало, го разточваме на кора с дебелина около 2 мм. Намазваме кората равномерно с разтопеното краве масло.

Правим вертикални и хоризонтални разрези, така че да се получат правоъгълници с дълга страна около 10 см.

На всеки от тези правоъгълничета правим по два разреза по дължина. Поставяме в едната страна по малко натрошено сирене и навиваме кифличките.

Подреждаме ги в тефлонова тава или в тава, покрита с хартия за печене, която е намаслена.

Разбиваме жълтъка и мажем с него подредените македонски кифлички.

Поръсваме с маково семе и печем в предварително загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: