Начин на приготвяне
Активира се маята в 100 мл хладка вода със захарта и оставяме да бухне. В тава смесваме двата вида брашно и сипваме маята, олиото, останалата вода, солта и замесваме средно меко тесто. Оставя се 1 час да втаса покрито с фолио.
Отделят се две малки топки, една средна и една голяма. Първата малка се оформя на топка, втората се разточва и нарязват малки ленти, които се сплитат като мрежа върху топчето и поставяме в средата на намаслена и набрашнена тавичка.
Останалата част се ползва за пълнеж, листенца и звездичка. Средната се разточва на елипса, нарязват се ленти по 1 см и се сплита като мрежа. Краищата се подвиват отдолу, така че мрежата да е отгоре и като венец се поставя край топчето в средата.
Голямото топче тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с олио и поръсваме с настърган кашкавал.
Навива се руло, нарязва се на пънчета и нареждаме с разреза нагоре. Отрязаното парче от края се оставя за розичка.
Разточваме останалото тесто, изрязваме листа, звездичка и малки рулца за пълнеж. Намазваме питката с разбит жълтък с малко олио, поръсваме семена.
Печем в загрята фурна 170 градуса 35-40 минути.
Пълнозърнестата пита с кашкавал е готова.