Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Македонска пита (месена в хлебопекарна)

Македонска пита (месена в хлебопекарна)

Македонска пита (месена в хлебопекарна)
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
6
"Страхотна пита, която не изисква толкова усилия, а резултатът е невероятна вкусотия"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл топло (по рецепта е вода)
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • мая - 1 пакет суха (11 г) или 1/2 кубче жива мая
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 650 - 700 г
  • за плънката
  • сирене - 350 г
  • свинска мас - 40 г
  • олио - 40 мл
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Слагате всички течни съставки в хлебопекарната. Изсипвате отгоре брашното и върху него маята.

Замесвате меко тесто, което вадите от там и оставяте за 20 минути да втаса. Готовото тесто разделяте на 6 равни части, които оформяте на топки.

Вземате една топка и разточвате на лист, колкото тавата, която трябва да постелете с хартия за печене (рецептата е за размер тава 32 см).

Премествате разточения лист внимателно вътре. Намазвате със смесеното краве масло и олио и ръсите със сирене.

По същия начин и с останалите топки тесто, като последният лист не се маже с мазнината.

Разрежете питата на квадрати и намажете с отделения жълтък, разреден с 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио.

Поръсете със сусам и оставете да втаса. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Македонската пита (месена в хлебопекарна) е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Рецептата е супер! Благодаря за споделеното!
12.11.2021 18:45
Марияна Петрова Иванова
Марияна Петрова Иванова
Много се извинявам,но рецептата е със свинска мас,но аз сложих краве масло. За това има леко разминаване.
05.09.2017 00:03