Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Празнична македонска пита

Празнична македонска пита

Празнична македонска пита
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Не знаем какво празнуват македонците с тази питка, но за нас всеки ден ще е празник, ако я има на трапезата"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 ч.ч. от 250 мл
  • вода - 80 мл
  • суха мая - 1 пакет
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • брашно - 700 г
  • сол - 1 к. л.
  • ванилия
  • олио - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. без един жълтък
  • сусам
  • маково семе
  • сладко от праскови - 250 г гъсто
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата мая се разбърква в хладка вода с лъжичка захар и оставяме да шупне.

Сипва се в средата на брашното, добавяме останалата захар, сол, олио, яйцата и ванилията. Замесва се средно меко тесто и оставяме покрито с прозрачно фолио да втаса.

Разделя се на две части, едната по-голяма от втората. Разделя се голямото тесто на 2 части и всяка се разточва на правоъгълник.

Първият се намазва със сладко от праскови, поставя се втора кора, намазваме и нея. Двете заедно се навиват на руло и нарязваме на филии, като краищата се запазват.

Нареждат се в намаслена тава по края с разреза нагоре. Малкото топче тесто се разделя на 7 eднакви топки. Всяко се сплесква на питка с ръце, в средата поставяме малко сладко и се оформя като елипса.

Нареждат се полегато върху филиите, като връхчето се изтегля да добие форма на листо. Едното отрязано крайче се поставя в средата, другото се ползва за пълнеж по края.

Намазва се отделения разбит жълтък с лъжица олио и прясно мляко и поръсваме сусам и маково семе. Печем в умерена фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: