Празнична погача за Съединението на България

Ваня ГеоргиеваВаня Георгиева
Гуру
2k
10k
4k
5k
5
06/09/2017
Приготвяне60 мин.
Готвене40 мин.
Общо100 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо10 132
  • Преглеждания за месеца247
  • Преглеждания за седмицата15
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купичка сложете около 100 мл от топлото прясно мляко, маята, захарта и 2 лъжици брашно. Изчакайте да се активира, през това време разбийте яйчената смес, като отделите единия жълтък за намазване.

Пресейте брашното, прибавете и солта, направете кладенче, изсипете яйчената смес, после активираната мая. Замесете средно твърдо еластично тесто. Намажете го с олио и покрийте с домакинско фолио.

Когато втаса, разделете тестото на четири еднакви по големина части и една малка топчица колкото малка ябълка за розата по средата. Разточваме всяка топка на обла кора и я намазваме обилно с масло, без последната.

Разрязвате ги на осем части, като започвате от центъра, но не трябва да стигате до края (около 2 см трябва да не са разрязани в краищата на корите). Всяко листо хванете с два пръста и промушете отдолу нагоре и така всички ги съберете в центъра. С пръчица притиснете по средата на всяко листо, за да се разтворят другите части.

Направете място по средата като леко избутате листенцата. Там поставете направената роза, която се оформя, като от малкото топче тесто разточите кора и изрежете кръгчета с чаша, подредете ги на масата, като ги застъпите и навийте на руло.

С помощта на пръстите оформете крайните листенца, като ги поразтворите навън. Оставете питката да втаса след което намажете с разбития жълтък, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 170 градуса.

Това е една Българска традиционна рецепта за Празнична погача с най-красивия Български символ Роза!

Механично метално сито за хубаво тесто-6%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
7.99 лв.
7.49 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 6
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Теодора Мещерова
Златни ръце имаш, Ваня! Честит празник!
3
0
Ваня Георгиева
Благодаря Теодора! Честит празник и на теб! :)
2
0