Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена питка»Обреден хляб за Кръстовден – Кръсташка

Обреден хляб за Кръстовден – Кръсташка

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Обреден хляб за Кръстовден – Кръсташка
Снимка: Мария Симова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Почетете празника с обреден хляб и си пожелайте здраве за всички, които обичате"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. равна
  • оцет - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л. равна
  • олио - 1 с.л.
  • вода - около 300 мл топла
  • олио - 50 мл за премесване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

По традиция пресейте брашното три пъти. Добавете бакпулвера и разбъркайте, оформете кладенче в него и прибавете солта, захарта и олиото.

Смесете содата с оцета и ги прибавете към тях. Наливайки топлата вода, бъркайте сместа до получаване на тестена топка. На струя налейте олиото за премесване и замесете меко тесто.

Отделете малка част от него за символите на кръстовата пита, поставете тестото в предварително намазана тава с олио и поръсена с брашно. Оформете тестото на питка, намажете го със смес от 1 с.л. олио и 1 с.л. вода.

Оформете и поставете символите на кръстовата пита; Кръст – символ на християнството, Слънце- символ на промяната на времето и Грозде – символ на началото на гроздобера.

Печете в предварително нагрята на 200 градуса фурна, първите 15 минути на долен реотан а останалите 15-20 минути и горен реотан. Изпечената питка поръсете със студена вода и завийте с чиста кърпа да се задуши и поомекне.

След това най-възрастната жена разчупва питката на трапезата, наричайки думите „Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли”.

Честит Кръстовден!

На връх Кръстовден се сбъдват всички молитви!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: