Начин на приготвяне
Слагаме боба в съд да кисне за една нощ в студена вода.
На другия ден изцеждаме водата, наливаме нова и го поставяме на котлона да ври. Ври 15 минути след което го отцеждаме и наливаме отново студена вода и връщаме на котлона.
Към боба прибавяме дафиновия лист, половината от лука, рендосания морков и чушката. Оставяме на слаб котлон до пълното омекване на бобените зърна.
Запържваме за кратко останалата половинка от лук и ситно нарязания чесън в 3-4 с.л олио. Към тях добавяме и брашното за около минута, като бъркаме непрекъснато.
След това слагаме червения пипер, разбъркваме и наливаме веднага 1 ч.ч. от водата на боба. Доливаме още 1-2 ч.ч. от водата на боба. Запръжката е готова и я сваляме от котлона.
Сварения боб и част от водата от варенето изсипете в тавичка, като добавяме запръжката, лютеницата, вегетата, солта и черния пипер. Разбъркваме добре прибавяме наденичките върху боба и поставяме тавата във фурната.
Печенето продължава докато наденицата се зачерви.