Начин на приготвяне
Затоплете прясното мляко и сипете около 100 мл в купичка, добавете маята, захарта и малко брашно. Разбъркайте до получаване на кашичка и оставете да се активира.
Разбийте яйцата като заделите единия жълтък за намазването на погачата. Сипете киселото мляко, разбъркайте и добавете останалото прясно мляко + олиото.
Пресейте брашното, сипете солта и с двете смеси замесете хубаво гладко тесто, при мен се получи точно 2 кг, намажете го с олио и оставете да втаса.
Готовото тесто разделете по ваш избор - зависи колко големи искате да са фигурите. Аз разточих 2 големи правоъгълни кори, като всяка намазах с масло и навих на 2 рула от които нарязах малки рулца. С тях, както се вижда от снимката, запълних една част на тавата, като ги редих по края, застъпвайки.
От друга част тесто по същия начин оформих руло, което заделих на страна, докато разточа елипсовидна форма, която нарязах по средата на ленти и оплетох. Поставих я върху рулото и него поставих по средата като форма на подкова или както вие решите.
От останалото тесто разточих две обли кори, намазах ги по средата с масло и нарязах на триъгълници, които цепнах по средата и получих листенцата, тях подредих от долната част на тавата като букет.
Оставете празничната погача да втаса и намажете с разбития жълтък с малко мляко и олио, поръсете със сусам и печете в загрята фурна на 160 °C.
Честит празник с тази погача за Деня на Независимостта.