Домашно хлебче с черно брашно

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
695
7k
2k
7k
5
07/12/2019
"Вкусно и красиво - вижте как да накарате всички комшийки да ви завидят за вкусната питка "
Приготвяне20 мин.
Готвене50 мин.
Общо70 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
12 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо688
  • Преглеждания за месеца42
  • Преглеждания за седмицата15
  • Рейтинг4.9 от 5
  • Сготвена12

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете двата вида брашно в съд, посолете, направете кладенче, сипете маята, меда и постепенно добавяйте по малко от водата и замесвайте до пълното ѝ поемане.

Смесете всичко, така че продуктите да се споят и да образуват гладко тесто. Ако е нужно добавете още малко вода или брашно и месете в продължение на 15 минути.

Оформете готовото тесто на топка, покрийте с фолио и оставете за час на топло да втаса и удвои обема си.

Тестените продукти с черно брашно не втасват така добре както тези, които са само с бяло брашно, затова не очаквайте да ви бухне много.

Умишлено съм замесила хлебчето с двата вида брашно, защото ако използвате само черно брашно, текстурата на хляба ще стане по-сбита, влажна и аз лично предпочитам да добавям по малко бяло брашно, за да се активира глутенът в него и да придаде вкуса и вида на хляба, който обичам.

Пригответе си плоска тава, сложете на дъното и хартия за печене, сложете топката тесто, поръсете я с брашно и с помощта на остър нож или чисто (ново) бръснарско ножче направете отгоре произволни леки разрези. В моя случай направих разрезите във форма на листенца цвете.

Брашното, с което се поръсва отгоре, прави коричка след изпичане на хлебчето, а и разрезите, които правим са по видими.

Сложете хлебчето в загрята фурна на 170 градуса и запечете за около 50 минути, като го наблюдавайте след 30-тата минута.

Извадете готовото хлебче, сложете го върху метална скара и оставете да се охлади за 10 минути, след това разрежете на филии или разчупете на парчета.

Домашното хлебче с черно брашно е много сполучливо.

Механично метално сито за хубаво тесто-23%
За хубаво тесто използвайте това:
Механично метално сито за хубаво тесто
9.00 лв.
6.93 лв.
Виж ››

Ако месенето на питки и сладкарството са ви страст, то задължително трябва да прибавите към колекцията си от аксесоари и това практично механично метално сито.

Рейтинг

5 10
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар