Начин на приготвяне
Разтворете маята заедно със захарта и една лъжица брашно във 100 мл хладка вода и оставете сместа да шупне.
Пресейте брашното, направете в средата кладенче и сложете вътре яйцата, като отделите един жълтък за намазване на края.
Добавете солта, зехтин], прясното мляко, шупналата мая и водата. Започнете да месите до получаване на хубаво, меко тесто. Оставете готовото тесто да втасва около 30 минути.
През това време си пригответе плънката. Загрейте олиото на огъня и прибавете нарязания на дребно лук и разбитата с малко студена вода кайма.
Поръсете с черен пипер и чубрица, и пържете докато каймата стане на дребни трохи. Накрая сложете две лъжици доматено пюре, разбъркайте и свалете от огъня.
Поръсете на плота брашно, сложете втасалото тесто и го разточете на кора с дебелина около 1 см. Нарежете кората на правоъгълници с размери 15 на 10 см.
Върху всеки правоъгълник сложете по 1 с.л. от сместа с каймата и я разпределете по дължина. Завийте тестото на руло, като притиснете краищата, за да не излиза плънката и оформете като продълговато хлебче.
На дъното на тава сложете хартия за печене и върху нея подредете завитите багети.
Оставете ги около 20 минути отново да втасат, след което отгоре върху всяка багета направете с ножа леки напречни черти, но внимателно да не излезе плънката.
Разбийте жълтъка, като прибавите към него 1 лъжичка разтопено масло и 1 лъжичка вода. С получената смес, с помощта на четка намажете отгоре всяка багета, след което поръсете със сусам.
Сложете тавата с багетите в загрята фурна и печете на 180 градуса за около 25-30 минути.
Багетите Искам още са много апетитни.