Начин на приготвяне
Маята се поставя в купа с топлото мляко, захарта и 2-3 с.л. от брашното. След около 20 минути маята се активира и се замесва тесто с брашното и останалите продукти за питата.
Хубаво е накрая на месенето тестото да се удари на плота поне 50 пъти и след това то се премества в купа, като се покрива с найлон или кърпа.
Тестото се оставя да втасва на топло за около 30 минути. Когато то е готово се премесва леко на набрашнен плот. Дели се на две равни части. Всяка част се разделя още на четири равни части. Получават се общо 8 равни части.
Взема се една от тях и се разточва на елипса около 20-23 см в дължина. След това се намазва с олио и се оставя настрана. Разточва се по същия начин друга част от тестото, която се поставя върху първата.
Намазва се и тя отгоре с олио и с двете разточени кори се навива руло. По същия начин се правят и другите части, като накрая се получават четири равни рула.
Краищата на всяко тестено руло се отрязват на около 5 см. Подравненото така руло се разрязва на четири триъгълика. Получените триъгълници от всички нарязани рула се редят по края на тава - 28 см.
Отрязаните странични части на рулцата се редят в средата. Така оформена празнична пита се покрива и се поставя на топло място, за да втаса за около 25 минути.
След това питата се намазва с разбития жълтък, млякото и олиото.
Оформената пита се поставя в студена фурна, която се включва на 180 градуса. Празничната пита се изпича за около 40 минути.
Вече изпечената пита се покрива с кърпа и отгоре се поръсват няколко капки вода.
След около 10-15 минути празнична питка за Петковден е готова.