Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Плосък хляб»Картофени питки по финландски

Картофени питки по финландски

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Картофени питки по финландски
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
85 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • картофи - 6 броя
  • брашно - около 200 г + още за разточването
  • босилек - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л. + още за намазване
  • яйца - 1 брой
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Картофите се обелват и се нарязват на големи кубчета. След това се слагат в тенджера с вода и малко сол, да се сварят.

Когато картофите са напълно готови, се отцеждат от водата. Варените картофи се намачкват, за да се получи пюре. Към картофеното пюре се добавят подправките, яйцата и олиото.

Разбърква се хубаво. Брашното се пресява и се добавя към сместа. След това замесваме меко тесто. Плот или маса се поръсва с брашно. Върху брашното се разточва картофеното тесто.

След това се изрязват кръгли питки, които се прехвърлят в тава. Тавата трябва да е намазана с олио и поръсена с брашно.

Картофените питки се надупчват с вилица. Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 25 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: