Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Трипластови пухкави питки

Трипластови пухкави питки

Трипластови пухкави питки
Снимка: Ваня Георгиева
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
95 мин.
Порции
6
"Не един, не два, а цели три пласта имат тези пухкави питки"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 350 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • мая - 1/2 кубче (Виво)
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • брашно - 900 г
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • олио - 1 ч.л.
  • микс от семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете млякото и заделете около една кафена чашка, сипете го в купичка и разбъркайте с маята и захарта. Поръсете с брашно и оставете да се активира.

Разбийте яйцата с млеката и олиото, пресейте брашното и замесете меко и гладко тесто, покрийте с кърпа и оставете да втаса. Разделете тестото на 6 или 8 топки.

Всяка топка разделете на 3 части - 1 голяма, 1 средна и 1 малка. Трите части загладете и леко разточете, поставете ги една върху друга по големина.

С дръжката на четка или с пръст промушете центъра, след което с нож натиснете на 8 места /от снимките ще ви стане ясно/.

Тези малки питки може да ги печете в тавата на фурната, но може и в по-големи купички, както аз в тази рецепта. Оставете ги да втасат, намажете с жълтъка и поръсете със семената.

Намажете купичките с олио и поръсете с малко брашно, във всяка поставете от триетажните питки. Печете в загрята фурна на 170 градуса.

Трипластовите пухкави питки са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: