Начин на приготвяне
Фурна - 200 градуса; Плоска тава покрита с хартия за печене.
Гъбите се почистват с влажна домакиска хартия и се обелват. Поставят се в блендер със сол, черен пипер и мащерката, и се смилат до паста за около 30-60 секунди. Прехвърлят се в тиган със средна големина и малко мазнина, около 1 с. л., разпределят се по дъното като палачинка и се готви на умерен котлон, като често се разбърква.
Гъбите в началото пускат своята си вода, тя трябва да се изпари и пастата да се свие, да стане наполовина от първоначалното ѝ състояние, гъста и почти суха. Сваля се от огъня и се оставя настрана.
Парчето месо или парчетата, ако са две, се овкусяват с малко сол и черен пипер от двете им страни. В тиган със силно сгорещено олио се поставят да се запечатат от двете страни, също така и страничните им ръбове. Изваждат се и се оставят да отпочинат за около 5 минути. След това се намазват щедро с горчица от двете им страни.
Върху разточен лист тесто в средата се нарежда прошутото, като леко се застъпва, отгоре се поставя 1 1/2 с. л. от гъбената паста, разнася се и отгоре се поставят намазаните парчета месо. Отново се намазва с гъбена паста и се покрива с шунка.
С четка се намазват страничните части на тестото, за да залепнат след това, и с помощта на фолиото се завива на стегнато руло около цялото парче месо, дясната страна се прехвърля отгоре и се захлупва с лявата.
Притиска се, за да залепнат едно в друго. Фолиото се завива отстрани като стегнат бонбон и рулото се оставя в хладилник за 15 минути да стегне. След това се развива от фолиото, поставя се в тавата върху хартията, намазва се щедро с яйце и с обратен нож се правят леки разрези без да се разрязва тестото в шарка по избор.
Соленото руло се пече на 200 градуса за около 30 минути.
Свинското Уелингтън е готово.
Гарнитура - по избор.
Източник: Гордън Рамзи
Забележка: От моя страна това беше опит за направата на така известното Уелингтън руло, което винаги се приготвя от американците или от англоезичните страни за Коледа. По принцип се приготвя с телешко бонфиле или специално телешко месо, което у нас не се предлага, или се предлага в силно специализиран магазин за месо. Нямах това време да подбера правилното месо и затова си разреших да го приготвя със свинско такова. Определено мога да кажа, че се получи много добър опит и за Коледа мога спокойно да го приготвя. Лесно е, ефектно е, изключително вкусно, не отнема много време.
- Пастата от гъби при поставянето ѝ в блендер може да се допълни от няколко, около 150 г, предварително обработени кестени;
- Месото може да е цяло парче или две отделни;
- Шунката, която съм ползвала е прошуто, което е напълно и достатъчно сухо. Това е задължително, защото ако има влага в нея, ще се отрази неблагоприятно върху бутер тестото. Може да се ползва и Пармска шунка. Не се заменя с българска шунка, защото тя съдържа прекалено много вода и ще развали вида и вкусово бутер тестото, а както знаем бутер тестото не обича прекалено много влага;
- Солта се слага минимално, защото прошутото е достатъчно солено;
- Крайчетата на тестото много добре се прищипват;
- Може да се приготви от предната вечер, да се държи в хладилник и след това да се изпече. Според Гордън Рамзи дори така е по-добре, защото тестото ще се стегне достатъно и рулото ще има по-съвършена форма;
- След като е добре намазано с яйце и леко прорязано с обратен нож е добре да се посипе и малко кашерна сол, което аз пропуснах да добавя;
- Задължително след като се изпече и е напълно готово, рулото се оставя да отпочине за 10 минути и след това се нарязва на филии.
Коментари
В интерес на истината приготвянето ми не е толкова добро, месото трябваше отвътре да е с нежен и по-силен цвят на розово , да е сочно... мда. Май го препекох малко, от страх да не остане сурово, а точно там е врътката на Уелингтън, розовко да е. Нищо, ще отивам на поправка. Винаги съм чела тази рецепта заедно с коментарите и винаги е посочвана като сложна, това не е вярно, къде, къде по сложни всички тук сме приготвяли. Много е лесна и елементарна, но си заслужава.
Най-сърдечен поздрав! Марчето
Страхотно е, Марчи, отива в любими за правене! :)