Начин на приготвяне
Сварява се тиквата, отцежда се и се смесва в купа с извара и нарязани ситно пера пресен лук. Овкусява се със сол и черен пипер.
Маята се разбърква в топла вода със захарта и оставяме да шупне. Сипва се в средата на брашното, добавя се сол, олио, разбити яйца, кисело мляко с разбита в него сода за хляб.
Замесва се меко тесто, оставя се да втаса за 40 минути.
Разделя се на топки с големина на ябълка. Всяка се разточва на малка кръгла кора. В средата се поставя 1-2 ч. л. плънка.
Краищата се събират като вързопче. Обръща се с гладката страна и се разточва леко на питка. Така се оформят всички питки.
Загрява се тиган, намазан с олио, и печем от двете страни, на 3 степен до зачервяване. Изваждат се и намазваме с масло. Хапваме с пресни домати.