Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Тиквена супа»Комбинирана кремсупа от тиква и леща

Комбинирана кремсупа от тиква и леща

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Комбинирана кремсупа от тиква и леща
Снимка: Sevdalina Irikova
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Съчетахме две от любимите си кремсупи в една и резултатът бе поразителен"

Необходими Продукти

  • За кремсупата с тиква
  • тиква - 250 г
  • праз - 1/2 малко крехко стебло
  • картофи - 2 бр.
  • прясно мляко - 100 мл
  • зеленчуков бульон - 300 мл (или вода)
  • тиквено олио - 1 с.л.
  • индийско орехче - щипка
  • куркума - 1 - 2 щипки
  • сол
  • За кремсупа с леща
  • леща - 1 ч.ч. тъмна (моята е домашна и се сварява бързо)
  • праз - 1/2 от останалото стебло
  • моркови - 1 бр.
  • пащърнак - 1/2 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • къри - 1 - 2 щипки
  • зеленчуков бульон - 300 мл (или вода)
  • тиквено олио - 2 с.л.
  • сол
  • тиквени семки - запечени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме, обелваме и измиваме тиквата, праза и картофите. Нарязват се на кубчета и се заливат със зеленчуковия бульон (колкото да ги покрие).

Овкусяваме с подправките, добавяме мазнината и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците.

Готовата супа пасираме с прясно мляко. Оставяме на страна, за да приготвим кремсупата от леща.

Лещата заливаме със студена вода от вечерта. На следващият ден я отцеждаме и я сваряваме в зеленчуковият бульон.

Изчистените праз, морков и пащърнак режем на едри резенчета.

Добавяме ги към лещата, сипваме от олиото, овкусяваме с къри и скилидка чесън. Варим също на слаб огън.

10 минути преди да отстраним от котлона, посоляваме и изваждаме скилидката чесън. След като леко се охлади, я пасираме.

Сервираме в чиния, като аранжираме със сметана, резенчета праз и запечени тиквени семена.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: