Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Конфитюр»Конфитюр от печени смокини

Конфитюр от печени смокини

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Конфитюр от печени смокини
Снимка: Марияна
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
"Казват, че циганското лято идва с аромат на печени смокини!"

Необходими Продукти

  • смокини - към 50 броя
  • захар - 1 кг
  • лимонтузу - 1 ч.л.
  • ванилия - 1 прахче (0.2 г)
  • орехи - печени, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изберете полузрели смокини и ги смелете през машинка, след като почистите дръжките. По желание може и да ги обелите.

Сипете пюрето в тава и поръсете със захарта с около 150 мл вода.

Сложете конфитюра да се пече, като редовно бъркате. Трябва да се получи хубава карамелизация и да се сгъсти - лъжицата да оставя следа по дъното на тенджерата.

Сладкото се вади, обърква се с лимонтузуто и ванилията и се връща пак за 3-4 минути.

Още горещо се разсипва в буркани, като по желание може да добавите печени орехи.

Затворете бурканите веднага и ги обърнете с капачките надолу, докато конфитюрът от печени смокини изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
54
42
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

EFTIMOVA
EFTIMOVA
Предполагам че е перфектно. Аз всяка година правя сладко от смокини няколко вида, този вид не съм го правила. В двора ми имам две смокини, които правят около 100кг плод годишно. Искам да попитам някой да ми каже как се правят смокини фламбе. Яла съм, но не зная как се приготвят.
10.03.2013 23:40