Начин на приготвяне
Разбийте добре яйцата със захарта и маслото с олиото. Размийте на кашица маята с млякото и малко брашно и я оставете на топло да втаса.
Прибавете към яйчната смес втасалата мая и постепенно толкова брашно, че да получите меко тесто. Смесете добре тестото, изсипете го в тавичка, обилно намазана с масло, и след като втаса, го опечете в умерено силна фурна.
Оставете опечения саварен да изстине и го надупчете.
Пригответе сироп от захарта и водата (свалете го от огъня, щом заври). Оставете го да престои 5 - 6 минути и го изсипете върху саварена.
Обърнете заварена, след като се напои добре със сироп, а в основата му наредете плодове от компот. С част от сиропа на компота може да полеете саварена при поднасянето му.