Начин на приготвяне
Чудесна и бърза рецепта за заетите домакини. Рецептата е лесна, не изисква много време, а кухнята е чиста.
Скумрията ни е почистена в магазина. Поръсваме с едра сол и черен пипер. Поставяме я наклонена в тавичка на хладно за 2-3 часа. Изтръскваме я от солта и подсушаваме.
С остър нож правим прорез, успореден по гръбначната кост, като запазваме целостта на рибата.
Всички зеленчуци нарязваме на тънки шайби и леко ги посоляваме. Във вдлъбнатината (коремът на рибата) подреждаме последователно кръгче лук, чушки - червена и зелена, домат, нарязан магданоз и орехови ядки. Плънката е добре да е богата.
С помощта на клечки за зъби фиксираме пълнежа на три места. Скъсяваме с ножица стърчащите им остри краища.
Изрязваме правоъгълници от алуминиево фолио. С четка, напоена с олио, намазваме рибата от двете страни и повърхността на фолиото.
Поставяме скумрията по дължината на листа, като от двете ѝ страни подреждаме кръгчета лимон.
Свиваме внимателно фолиото, така че прищипаният му горен край да е към корема и леко притворен, с около 0.5 мм. Така водата от зеленчуците ще се изпарява, задушавайки се, а рибата ще остане сочна. Поставяме увитите риби в тефлонова грил тавичка - изправени с плънката нагоре.
В тавата наливаме водата и бялото вино. По време на печенето следим количеството на течността.
Поставяме ги в предварително загрята на 250 градуса фурна и печем 35 минути. Рибата е готова, внимателно отстраняваме фолиото, като внимаваме с парата! Поставяме печените риби в тавичката да се запекат и добият златиста коричка. Поднасяме със сезонна салата.
Съвет: Много практични за тази рецепта е употребата на готовите алуминиеви тавички. Използвам ги, но тогава загръщам фолиото добре, всички сокове остават в него, но след това не я дозапичам допълнително. Рибата става с много крехка, а приготвянето ѝ - здравословно и бързо. Без рибна миризма и без никакви съдове за миене!
Пълнената скумрия със зеленчуци е много вкусна.