Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Постен ориз с микс от гъби

Постен ориз с микс от гъби

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Постен ориз с микс от гъби5 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Не е трудно да постиш, особено когато има такива постни вкусотии"

Необходими Продукти

  • ориз - 220 г
  • лук - 1 глава
  • морков - 1 бр.
  • чушка - 1 бр. зелена
  • домати - 2 бр.
  • чесън - 2 скилидки
  • гъби - 500 г микс по избор
  • олио - 90 мл
  • копър - 1 ч.л. или на вкус, сух
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • бренди - 45 мл
  • магданоз - 4 с.л. накълцан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме си всички зеленчуци, като кълцаме на ситно лука и чесъна, на малко по-едро - моркова и зелената чушка. Гъбите режем на едри парченца, а доматите обелваме и настъргваме.

Задушаваме в олиото до омекване - първо лук, чушка и моркови с щедра щипка сол, а после добавяме гъбите. Готвим 8-10 минути на умерен огън и наливаме брендито. Когато то се изпари, идва ред на настърганите домати и чесъна. Разбъркваме добре и пържим още 2 до 3 минутки.

Приготвяме си ориза, предварително измит от нишестето, и отмерваме количество вода (на 1 част ориз - 2.5-3 обемни части вода).

Сипваме ориза и го запържваме за кратко при непрестанно бъркане. Добавяме копъра, половината магданоз, черния пипер и още малко сол и наливаме водата.

Готвим ориза под капак до поемане на всичката течност - около 18 минути (първо на силен огън, а след завиране, намаляме на среден до слаб). Зависи от вида на ориза, затова си го наглеждаме и ако е нужно сипваме още малко водичка, докато стане напълно готов.

Оставяме го за 5-10 минути да почине преди сервиране.

Поднасяме порциите постно ястие, поръсени с прясно накълцан магданоз.

Добър апетит! Постният ориз с микс от гъби е много вкусен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
511
40
30
20
10
Дай твоята оценка: