Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Гевреци»Сладки коледни гевречета

Сладки коледни гевречета

Сладки коледни гевречета
Снимка: Албена Асенова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Как ще усетите коледния дух, ако не опитате тези невероятни сладки коледни гевречета"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 250 мл
  • суха мая - 5 г
  • захар - 1/2 к.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • брашно - 500 г
  • маково семе - за украса
  • нар - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага затопленото мляко, захарта и сухата мая.

Млякото се разбърква и маята се оставя за десетина минути да шупне. Към шупналата мая се прибавя едното яйце и пресятото брашно.

Замесва се меко и гладко тесто. Тестото се покрива със свежо фолио и се оставя за около час на топло, за да втаса и удвои обема си.

Втасалото тесто се разточва на кора с дебелина около 5 мм и с помощта на кръгли резци се изрязват гевречетата. Същата работа могат да свършат и чаши с различен диаметър.

Гевречетата се нареждат в тава, чието дъно е покрито с хартия за печене. Отгоре се намазват с второто разбито яйце. Половината се поръсват с маково семе, а на другата - се набождат зрънца нар.

При печене гевречетата се надуват и нарът излиза на повърхността. Затова в процеса на печене аз ги натиснах отново навътре, за да не изпадат.

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или докато се надуят и зачервят.

Сладките коледни гевречета са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: