Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с месо»Агнешко месо»Запеканки»Ястие с пшеница и овче месо

Ястие с пшеница и овче месо

Ястие с пшеница и овче месо
Снимка: Симеон Христов Кънев
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Традиционно българско ястие, малко познато в наши дни - ястие с пшеница и овче месо"

Необходими Продукти

  • овче месо - 300 г
  • грухана пшеница - 200 г
  • гъби - 200 г
  • лук - 120 г
  • морков - 1 бр.
  • картофи - 2 бр.
  • месен бульон - 1 кубче
  • маслини - 6 - 7 бр.
  • сол
  • куркума
  • чубрица
  • черен пипер
  • соев сос
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се сварява със сол и се накъсва на дребно.

Пшеницата се накисва с кубчето бульон във вода - толкова, колкото да покрие количеството. Нарязваме лука наситно, гъбите - на филийки, моркова и картофа рендосваме. Маслините обезкостяваме и нарязваме на половинки.

В йенска тенджера с капак започваме да редим първо лука и късчетата месо - поръсваме леко със соев сос, после гъбите - поръсваме със черен пипер и сол, междувременно набъбналата пшеница - поръсваме с куркумата и чубрицата, моркова и картофите.

Поръсваме малко сол и черен пипер, поливаме с олио и добавяме малко вода, за да се покрие ястието, като не забравяме и бульона от накиснатата пшеница и нареждаме маслинките.

Затваряме капака и печем запеканката на 200 градуса до зачервяване и абсорбиране на течността.

Ястието с пшеница и овче месо е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: