Постен боб с праз лук на фурна

Мария СимоваМария Симова
Гуру
1192
60
1147
15
12/12/2017
"Всеки може да изпече пържоли, но трябва да си истински майстор, за да приготвиш толкова вкусно постно ястие "
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
16 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо23 229
  • Преглеждания за месеца319
  • Преглеждания за седмицата71
  • Коментирана5 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена16

Необходими Съставки

  • зрял боб - 1 кг
  • HOSSO - 100 мл
  • праз - 3 стръка
  • зеленчукова подправка - 1 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • лютеница - 2 с.л. едросмляна
  • червен пипер - 1 с.л.
  • сминдух - 8 бр. шушулки
  • люти чушки - 2 бр. сухи
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте и сварете боба до омекване на зърната без никакви добавки - само с вода. Прецедете и оставете настрани.

В тава налейте олиото и нарежете праза в него на шайби около 1 см широки.

Запържете за кратко, докато леко промени цвета си (докато заприлича на бланширан). Добавете зеленчуковата подправка и разбъркайте, прибавете брашното и отново разбъркайте, запържете за кратко.

Добавете лютеницата и червения пипер и отново разбъркайте за кратко.

Към запръжката добавете прецеденият боб, налейте топла вода, докато се покрият зърната и посолете на вкус, разбъркате.

Измийте шушулките сминдух, лютите чушлета, поставете ги в ястието и разбъркайте отново.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете до лек загар на ястието.

Рейтинг

5 10
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
saleene
saleene
24.12.2018 16:45
Всъшност самото разстение има доста вариации ето Ви част от тях :
Trigonella arabica
Trigonella caerulea – Полски сминдух; син сминдух; гъбена трева; сминдух
Trigonella calliceras
Trigonella corniculata
Trigonella cretica
Trigonella foenum-graecum – Градинския сминдух (сминдух, тилчец, чимен, пой, крива мерудия, рогата чубрица)
Trigonella gladiata
Trigonella hamosa
Trigonella monantha
Trigonella monspeliaca
Trigonella orthoceras
Trigonella polycerata
Trigonella procumbens
Trigonella purpurascens
0
0
Мария Симова
Мария Симова
24.12.2018 16:25
Стъблото е кухо и достига на височина от 30 до 60 cm. Плодовете са шушулки с дължина 10–15 cm и съдържат 10–20 семена.[2] Семената са бежово-кафеникави, много твърди, с формата на тетраедър или пирамида със стени – равностранни триъгълници. Затова се казва и „тригонела“. По големина, семената са по-малки от дребна леща, но по-големи от тези на сусама.
0
0
saleene
saleene
24.12.2018 16:22
Извинявам се за правописните грешки , просто пиша от телефон и е малко трудничко.
0
0