Туршия в трилитров буркан

Олег ИвановОлег ИвановНовак
05/10/2012
"Така е най-лесно - приготвяте туршията в голям буркан и ни каните на гости!"
Приготвяне30 мин.
Готвене40 мин.
Общо70 мин.
Порции2 буркана
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо28 772
  • Преглеждания за месеца700
  • Преглеждания за седмицата58
  • Рейтинг4.2 от 5

Необходими Съставки

  • чушки - 6 кг пиперки
  • моркови - 2 броя
  • зеле - 2 кг
  • керевиз - 1 глава с листа
  • чесън - 1 глава
  • черен пипер - 20 зърна
  • бахар - 10 зърна
  • дафинов лист - 2 - 3 броя
  • за саламурата
  • оцет - 1 и ½ л
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 2 ч.ч.
  • сол - 1 и ½ ч.ч.
  • вода - равна на саламурата количество
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се измиват и почистват. Дръжките на пиперките се изрязват до семенната част и се пробождат с дебела игла на 2 места. Морковите се изрязват на колелца, керевизът на филии, зелето се накълцва и чесънът се обелва.

Продуктите за саламурата се възваряват и в нея се пускат по 5-6 пиперки за 1-2 минути, вадят се с решетъчна лъжица и се оставят в широк съд да изстинат. Саламурата също се оставя да изстине.

В трилитровите буркани отдолу се подреждат стебла целина и върху тях се редят редове пиперки, моркови, зеле, целина (филии и листа) , като между редовете се поръсват черен пипер и бахар, парче дафинов лист и скилидки чесън.

Отгоре се слагат стебла целина, свити на венец. Бурканите се заливат с изстиналата саламура. Бурканите се затварят и туршията се държи на хладно. Хубаво е саламурата да се изцежда през ден и да се налива отново – тогава туршията няма да кипне.

Рейтинг

5 5
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар