Начин на приготвяне
Най-напред приготвям плънката за баклавата. Ореховите ядки смилам с чопър. Прибавям стафидите, галетата, захарта, канелата и ситно настърганата портокалова кора. Разбърквам добре.
Корите се изваждат от опаковката, разгъват се и всяка една се намазва с топено краве масло до половината. Загъва се с другата ненамазана с масло половина и се поставя в намазнена тавичка.
Отгоре се поръсва с ореховата плънка. Така се процедира със всички кори. Най-отгоре се завършва само с кора. Баклавата се нарязва на квадрати, на ромбоиди по желание. Полива се с останалото разтопено масло и се слага да се пече на умерено силна температура до порозовяване.
Приготвям сироп по стандартния начин, но след като заври, след 3-4 минути, прибавям сока от един малък портокал и ванилията. Като поври, още две минути, отстранявам от огъня.
Изстиналата вече изпечена баклава заливам с топлия сироп. Оставям я да отлежи на студено поне 24 часа.