Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Сладка празнична пита

Сладка празнична пита

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Сладка празнична пита
Снимка: Христилияна Димитрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
100 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
135 мин.
Порции
6
"Празникът е по-сладък с нашата сладка празнична пита"

Необходими Продукти

  • мая - 42 г
  • яйца - 3 бр.
  • вода - 1 ч.ч.
  • брашно - 5 и 1/2 ч.ч.
  • кисело мляко - 400 г
  • краве масло - 2 с.л. + 5 с.л.
  • мед - 3 - 4 с.л.
  • за помазване
  • жълтък - 1 бр.
  • вода
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в половин чаена чаша вода. Водата трябва да е хладка. Към тази смес се прибавят 2-3 супени лъжици брашно. Трябва да се получи гъста смес. Тази смес се завива с кърпа и се оставя на топло за около 10-тина минути.

След това към сместа се прибавя киселото мляко, две супени лъжици краве масло, мед , яйцата и още половин чаена чаша вода.Разбърква се хубаво.

Брашното се пресява. След това започва постепенно да се прибавя към сместа. Замесва се меко тесто. Готовото тесто се слага в купа и се завива с кърпа. Оставя се на топло да втаса за около 20 - 30 минути.

След като тестото втаса се разделя на три равни части.

Всяка топка тесто се разточва под формата на елипс.

След като е разточено се прехвърля върху кърпа.

Пет супени лъжици краве масло се разтапят и с тях се помазва разточеното тесто.

След това се разточват и останалите две топки тесто. Втората разточена топка тесто се слага върху първата. Помазва се обилно с разтопеното краве масло. Същото се повтаря и с останалата топка тесто. Тя също се помазва с масло.

След това с помощта на кърпата се навиват на руло. Рулото не трябва да е много стегнато.

Изрязва се по малко от двата края на рулото.

След това започва да се реже на два - три пръста разстояние. След това се редят в тава, която е помазана с олио и брашнена.

Редят се плътно едно до друго. Оформената пита се завива отново с кърпа и се оставя за още 30 минути на топло да втаса.

Жълтъка се разбива с малко вода. С тази смес се помазва питата, след като е втасала. Отгоре се поръсва със сусам.

Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 30-35 минути.

Когато е готова питата, се вади от фурната и се поръсва леко с вода. Завива се за около 5 - 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: