Начин на приготвяне
Шкембетата, добре почистени, трябва да се сварят 5-6 часа на слаб котлон в закрит съд. За да се получи плътен и вкусен бульон заедно с шкембетата е желателно да се варят говежди или телешки крака заедно с парче говежда и бъбречна лой.
Пяната се обира с решетъчна лъжица. Съотношението между шкембето и водата е 1:4.
Шкембетата се изваждат, към бульона се долива малко вода и прясно мляко и се вари още 10-15 минути. Към края на варенето се добавят морков и целина, магданозени корени, обелен лук, листа от целина, праз лук, и кромид.
Бульонът се подправя с листа черен пипер, бахар, дафинов лист, малко чесън и сол.
Свареното шкембе веднага се потапя в студена вода и добре се отцежда до изсушаване.
Събраната мазнина от бульона се размесва с червен пипер и мазнина, размесва се и се влива в бульона, който ври с мазнината 10-15 минути.
Бульонът се прецежда и мазнината се обира .Част от свареното шкембе се пуща в горещия бульон и се кипва. При поднасяне вареното шкембе се изважда от съда, накълцва се и се слага в купичка.
Залива се с бульона, прибавя се мазнина и се подправя с пресован чесън, размесен с оцет и сол. По желание шкембе чорбата се поднася със счукани сушени червени люти чушки.
Класическата шкембе чорба с прясно мляко е готова.
Коментари
Нека не отричаме всичко, което е необичайно преди да сме го опитали.
- Има ли прилика между злобаря и свинята?
-Разбира се! – бил отговорът. – И двете животни са всеядни – ядат и лошото, но и доброто…
Някои хора са толкова ограничени, че ако в някоя рецепта някой приложи малко творчество и тя не съвпада с това, което знаят от прабаба си от село, приемат това като лична обида. Твоята ‘вина’ е само в това, че това наистина не е класическата рецепта и можеше да й дадеш някакво специфично име, но толкова злъч за това?!
Момчета и момичета, критикувайте, но цивилизовано!
а защо не и фасул, леща, малко грах, зеле, рукола,...... и може би.....знам ли.....аспержи че да бъде бъркоча пълен
нз кой идиот го е писал това но определено не знае как се готви шкембе