Мини тутманичета

Мини тутманичета
Снимка: Росица Петрова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
18
"Направихме ги нарочно мини, така ще ви е по-удобно да ги хапвате"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно - 1 кг
  • мая - 2 пак. суха
  • прясно мляко - 300 мл
  • вода - 200 мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • олио - 6 с.л.
  • за плънката
  • масло - 100 г
  • сирене - 400 г
  • яйца - 2 бр. (единия жълтък за намазване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме леко прясното мляко и в него разтваряме маята, прибавяме захарта и 4-5 с.л. брашно. Объркваме всичко и завиваме с кърпа за десет минути, докато се активира маята.

В купа пресяваме брашното, правим кладенче и изсипваме сместа с маята, затоплената вода, солта и олиото. Замесваме меко тесто, намазняваме го с малко олио и го оставяме за около 30 минути на топло, докато удвои обема си.

През това време натрошаваме сиренето и го объркваме с яйцата (единия жълтък заделяме за намазване на мини тутманичетата).

Разделяме готовото тесто на 18 равни части и разточваме всяка във форума на елипса.

Намазваме с разтопено масло и поставяме от плънката. Навиваме откъм широката част, образува се дълъг фитил, който завиваме на охлюв.

Оставяме да втасат за 20 минути.

Намазваме тутманика с рабития жълтък, в който сме сложили малко прясно мляко, и печем в загрята фурна на 180 градуса с вентилатор за около 35 минути.

Мини тутманичетата са готови.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: