Начин на приготвяне
Измийте много добре портокала и го нарежете на парчета заедно с кората, ако е с по-дебела кора отстранете бялата част.
Сложете парчетата портокал в купата на пасатора и добавете яйцата, захарта и олиото. Пасирайте и прехвърлете сместа в купа.
Прибавете брашното с бакпулвера и с телена бъркалка разбъркайте до еднородна смес.
Застелете с готварска хартия форма с диаметър 18-20 см и изсипете сместа. Печете в загрята фурна на 170 градуса около 30 минути само на долен реотан. Оставете готовия блат да изстива.
В купа начупете шоколада. Смесете сметаната, маслото, меда и ги загрейте до точка на кипене. Залейте шоколада и оставете две минути, без да бъркате.
След две минути разбъркайте до пълното разтопяване на шоколада. Оставете за 5 минути леко да се охлади.
Изстиналия блат разрежете на две части. С 4-5 с.л. намажете единия блат и покрийте с другия.
Залейте с останалия ганаш и декорирайте по ваш избор.
Портокаловият сладкиш с шоколадов ганаш е готов.