Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Огнено зеле, наложено с филийки грахам

Огнено зеле, наложено с филийки грахам

Огнено зеле, наложено с филийки грахам1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.

Необходими Продукти

  • зелка - 2 кг
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • лют червен пипер - 1/4 ч.л.
  • дафинов лист - 1 бр.
  • черен пипер - 5 зърна
  • бахар - 3 зърна
  • олио - 80 мл
  • домати - 200 г настъргани зрели
  • люти чушлета - 3 бр. зелени
  • сол
  • хляб тип грахам - няколко филии еднозърнест
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В тенджерата, в която ще готвим зелето, наливаме олиото. След като се сгорещи, сваляме тенджерата от котлона, изчакваме 15 секунди и тогава добавяме и разбъркваме бързо червения пипер. Наливаме 1 ч.ч. гореща вода.

Зелето нарязваме на средно големи лентички, посолявате и намачквате леко с ръце, след това ги сипваме в тенджерата. Добавяме подправките и разбъркваме много добре, така че да се оцвети всичкото зеле. Оставяме да къкри под капак на тих огън, докато поомекне. Преди пълната му готовност добавяме надупчените зелени люти чушлета и разбъркваме.

Когато зелето е почти готово, го заливаме отгоре с настърганите домати и покриваме цялата повърхност с филийки сух хляб Грахам.

Върху филийките поръсваме малко лют червен пипер и поливаме с няколко капки олио. Оставяме под капак още 10 минути и сваляне от огъня.

Ефектът е разкошен - филийките поемат излишната течност, като същевременно придават чуден аромат на зелето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: