Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Сладък хляб»Маймунски хляб с маслини

Маймунски хляб с маслини

Галя ВасилеваГаля Василева
Новак
3217265
Маймунски хляб с маслини
Снимка: Галя Василева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
5
"Готови сме да станем на маймуни, само и само да опитаме този ароматен маймунски хляб с маслини"

Необходими Продукти

  • брашно - 3 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • мая - 20 г
  • сол - 1 с.л.
  • прясно мляко - 300 мл
  • захар - 1 /2 с.л.
  • белтъци - 1 бр.
  • Смес за потапяне на тестото
  • зехтин - 50 мл
  • лютеница - 2 с.л. /доматено пюре/
  • босилек
  • мащерка
  • чесън - 1 скилидка
  • маслини - 3 бр. без костилка
  • жълтъци - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко, в него се слагат маята и захарта. Разбърква се, докато се разтопят. Брашното се пресява, прави се кладенче, в което се добавят горните продукти, солта и белтъкът. Меси се до получаване на меко тесто, което се оставя да втаса 1 час на топло.

Сместа се приготвя, като се нарязват на ситно маслините и чесъна и се добавят останалите продукти, разбърква се.

От тестото се правят топчета с големина на орех и се топят в сместа. Редят се намаслена и набрашнена с царевично брашно форма. Не е нужно да се стараете топчетата да са еднакви. Оставя се да втаса още 15 мин.

Хлебчето се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за 30 мин. Оставя се още 10 мин. след изключване на фурната. Обръща се върху дъска за хляб. Загъва се с кърпа, докато се отвърне и по възможност се консумира топло.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: