Миди Сен Жак в черупка

05/02/2018
"Истинска наслада за сетивата - неустоимо предложение за ценители "
Приготвяне8 мин.
Готвене3 мин.
Общо11 мин.
Порции4
Сготви+1 точка
13 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 820
  • Преглеждания за месеца66
  • Преглеждания за седмицата21
  • Коментирана6 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена13

Необходими Съставки

  • миди сен жак - 15 - 16 бр. замразени
  • зехтин - 60 мл
  • сол - по 1 щипка за всяка мида
  • лимон - 1 бр.
  • черен пипер - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Мидите Сен Жак, наричани понякога и стриди Сен Жак са изключително вкусни, красиви и ефектни, а наравно с това и богати на полезни минерали и вещества за нашия организъм. Цената им е достъпна, а начините за приготвяне - многобройни, лесни и бързи.

Аз ви предлагам един от тях, запазвайки красивата им черупка, която може да бъде запазена и след консумацията на мидата и да бъде използвана и за мини чинийка при поднасяне на други предястия.

Ще използваме замразени, които се предлагат само с долната черупка.

Оставяме ги да се отпуснат за около 30 минути или до цялостно размразяване.

Загряваме широк тиган, който да побере цялото количество, с по-малък такъв може да ги приготвите и на два пъти.

Огънят трябва да е силен и чак когато се е нагрял максимално, да поставите мидите с черупката надолу.

Капваме по малко зехтин във всяка и ръсваме по една щипка сол върху месцето. Оставяме мидите да пуснат и от своя собствен сос и течността вътре закъкри. Готвим от минутка до две - в зависимост от големината. Ще познаете кога са готови, когато месцето от леко прозрачно стане бяло. Към него има и червена част, която става по- наситено червена.

Готовите миди изваждаме и подреждаме в чиния. Поднасяме топли с парченца лимон, който се изстисква по малко във всяка черупка.

По желание се поръсва малко черен пипер.

Добър апетит.

Съвет: За приготвянето на мидите по този начин използвайте стар тиган, защото понякога сосчето излиза от черупката и дъното на тигана почернява и е трудно за почистване.

Рейтинг

5 13
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Величка Щърбанова
Подробно описание на технологията по приготвяне на рецептата и впечатляващи снимки!!! Адмирации!!!
2
0
Теодора Мещерова
Заслужаваш си всички комплименти, Дани
0
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ти, Вили. :)
1
0
Теодора Мещерова
Както винаги перфектна! Радост за окото и наслада за сетивата! Нямам думи! На теб кулинарията ти е дарба! Браво, момиче!
1
0
Теодора Мещерова
Трябва да имаш все пак някакъв усет към храната и трябва да знаеш какво правиш, за да направиш такъв разкош! Не всеки може да се справи и не всеки може да направи такава "вкусна" снимка :)
1
0
Йорданка Ковачева
Благодаря ви. Всъщност тези миди изобщо не изискват кой знае какви умения нито специални изпълнения. Да се приготвят миди и морски дарове е изключително лесно и дори начинаещ би се справил добре. :)
0
0
Йорданка Ковачева
Много ви благодаря момичета мили! Тези миди са очарователни на вид, но за вкуса... просто нямам думи! Безкрайно ми е приятно, че ви харесват!
1
0