Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак в хлебопекарна

Козунак в хлебопекарна

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5403k9436
Козунак в хлебопекарна
Снимка: Яница Николова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
130 мин.
Порции
8
"Страхотен козунак в хлебопекарна може да направи всеки, стига да има точната рецепта"

Необходими Продукти

  • брашно - 550 г пресято
  • захар - 80 г (подсладител по желание)
  • прясна мая - 25 г
  • мазнина - 80 - 90 г
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 150 - 170 мл
  • ванилия - 1 бр. есенция
  • лимони - 1 бр. само кората
  • стафиди - по желание
  • локум - по желание
  • ракия - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се слага малко брашно, половината захар, маята и половината прясно мляко, оставя се да втаса.

Към сместа се прибавят останалите продукти + половината от мазнината, а другата половина се оставя при месенето и се замесва меко и нелепнещо тесто.

Замесеното тесто се поставя в намазнена и покрита купа и се оставя да втаса няколко часа.

След това тестото се разделя на две части, правят се дълги фитили и се сплита, поставя се в съда на хлебопекарната /леко намазнен/.

Оставя се да втаса окончателно. Когато втаса се намазва с разбит белтък, поръсва с кристална захар и се включва на програма печене - 1 час на слаба коричка и ако има нужда още 30 минути на средна коричка, проверява се с дървено шишче дали е готово, по него не трябва да има залепнало тесто. След като е вече изпечен може да се покрие с кърпа.

* Хубаво е всички продукти да са със стайна температура.

* Продуктите хубаво се разбиват с тел, преди да се смесят с втасалата мая.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: