Начин на приготвяне
Леко загряваме млякото до температурата на тялото. В купичка изсипваме маята (ако използваме свежа мая, я надробяваме с вилица), прибавяме захарта и 4-5 супени лъжици брашно. Бъркаме и прибавяме затопленото мляко. Оставяме купичката на страна за около 10-15 минути, без да разбъркваме, за да шупне маята (появява се каймак от пяна).
През това време пресяваме брашното в широк съд (тава). Правим кладенче и чукваме яйцето в него. Прибавяме солта, оцета и олиото. Забъркваме продуктите, като прибавяме млечната квас постепенно, докато получим меко леко лепкащо тесто.
Обилно набрашняваме плота (масата) и прехвърляме тестото. Месим, докато тестото стане еластично (при натиск с пръст леко се връща). Разделяме на две части и оформяме топки, които оставяме да втасват за около 30 минути. Ако в стаята е по-топло, ще втасат по-бързо.
Докато тестото втасва, приготвяме плънката, като в купа натрошаваме сиренето с 1 кафена лъжичка шарена сол и разбъркваме с яйцето, докато се получи хомогенна смес. В отделен съд разтопяваме маслото (може и да се препържи, ако ви харесва повече ароматът му).
Вземаме едната топка върху леко набрашнения плот и я разточваме на правоъгълна кора с размери педя ширина към три педи дължина и около половин сантиметър дебелина. Намазваме кората обилно с разтопено масло и плътно намазваме с половината от приготвената плънка. Навиваме кората, за да получим дълго руло, което нарязваме на еднакви парчета с дължина около 5 см.
Парчетата редим в кръг в тава върху хартия за печене. По същия начин разточваме, намазняваме и навиваме втората кора с останалата плънка.
Режем и подреждаме парчета около другите. Намазваме питата отгоре с останалата мазнина и оставяме да втаса за около 30-40 минути. Печем в предварително загряна на 170 градуса фурна за около 20-25 минути.