Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Разкошен сладкиш с ванилов крем

Разкошен сладкиш с ванилов крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Разкошен сладкиш с ванилов крем
Снимка: Yordanka Kovacheva
5 / 12
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
63 мин.
Порции
12
"Сочен и любим сладкиш с нежен ванилов крем"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • захар - 180 г
  • яйца - 3 бр. XL
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • бакпулвер - 15 г
  • олио - 120 мл
  • кедрови ядки - за поръсване
  • пудра захар - за поръсване
  • За ванилов крем
  • прясно мляко - 800 мл
  • яйца - 2 бр. XL (или 3 бр М размер)
  • брашно - 6 с.л.
  • захар - 6 с.л. с връх
  • портокалова кора - от 1/2 плод
  • ванилия - 2 бр. прахчета
  • ванилия - 1 бр. шушулка
  • ром - 2 с.л.
  • масло - 15 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе кремчето, като загреете млякото със захарта, ванилиите и кората от цитруса до завиране и след това намалете огъня до минимум.

Отделно разбийте яйцата с брашното, за да не става много гъсто, сложете към тях няколко лъжички мляко допълнително.

Отстранете портокаловата кора и шушулката ванилия и налейте яйчената смес на тънка струйка. Бъркайте, докато кремчето се сгъсти и не увеличавайте огъня, за да не се пресече белтъка на яйцето. Накрая добавете рома и маслото. Оставете готовото кремче да се поохлади, разбърквайки го от време на време, за да не хваща коричка.

През това време се заемете с тестото.

Пресейте брашното и бакпулвера в купа. Разбийте яйцата със захарта и сипете при него заедно с олиото и лимоновия сок. Замесете гладко тесто, без да месите дълго, а само толкова, колкото е нужно за съединяване на продуктите и постигане на гладкост.

Разделете на две топки - едната по-голяма от другата. На набрашнен плот разточете по-голямата на кръгла сравнително тънка кора с диаметър поне 3 см по-голям от този на тавичката, в която ще печете (моята беше с дм. 26 см, откопчаващо дъно). Положете кората на дъното, като предварително сте намазнили или покрили с хартия за печене. Излизащите краища прилепете плътно към стените на тавата. Сипете кремчето и похлупете с останалото тесто, също разточено на тънка кора (при разточването ръсвайте повечко брашно, защото в противен случай доста лепне и кората се чупи при опита да я отлепите от плота).

Поръсете с кедровите ядки и поставете в загрята на 185 градуса фурна за около 30-35 минути или до приятен златист загар.

Щом сладкишът изстине, поръсете с пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
522
41
30
20
10
Дай твоята оценка: