Варненски Чюрек

ПетяПетя
Готвач
1281k2803
Варненски Чюрек
Снимка: Петя
3 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
80 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
120 мин.
Порции
6
"И ако се чудите какво е чюрек, така във варненския край викат на една вкусотия... пръстите да си оближе човек"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • мая - 1 п. суха или 21 г свежа
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • вода - 1 ч.ч. хладка
  • брашно - 3 ч.ч. (около 500 г)
  • За плънката
  • сирене - 200 г
  • яйце - 1 бр.
  • кисело мляко - 2 с.л. (по желание)
  • Смес за намазване
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 1 с.л.
  • свинска мас - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Mожете да използвате 1 пакет готово хлебно тесто от 700-800 г.

Ако ли не - от изброените продукти замесвате тесто, като маята предварително се захваща в хладката вода с захарта и 1 с.л. брашно. След като по повърхността се появят мехурчета, малко по малко, се добавя предварително пресятото брашно. Измесвате хубаво тестото, да спре да лепне, и го оставяте на топло, покрито с фолио и кърпа, да втаса (да удвои обема си).

Върху намаслен плот и с намаслени ръце разтегляте готовото тесто на кора, колкото се може по-тънка, даже и да се накъса, не е беда.

Поливате кората със сместа от мазнините, предварително леко загрята. Ако не харесвате мас, може само олио да използвате. И разнасяте с четка или ръка върху цялата повърхност на кората. Отгоре поръсвате с плънката навсякъде.

Навивате кората на хлабаво руло и след това на охлюв.

Охлюва слагате в обилно намаслена тавичка, покривате го с фолио и кърпа, и го оставяте да си почине за около 15-20 минути.

Намазвате го с олио или водичка, преди да го сложите във фурната.

Печете в предварително загрята фурна (аз обикновено пека на 180°C) до златист загар.

Не се притеснявайте от многото мазнина, така чюрекът хем се пече, хем леко се запържва. Като го извадите от фурната, просто изливате излишната мазнина.

Готовият чюрек намазвате отгоре с отделената мазнина и наръсвате с шарена сол.

Приятен апетит ! :)

*Ако работите с готово купено тесто, трябва поне половин час да е стояло на стайна температура, преди да започнете да работите с него. За това време то се отпуска и леко се работи с него.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Марци
Марци
Много точна и добре представена рецепта!
Съществена разлика от множеството неточни рецепти на "мастър шефовете" от този сайт!!!
09.03.2018 21:18
5
1
Покажи всички подкоментари