Начин на приготвяне
Петелът се почиства, измива и подсушава. Слага се в тавичка и се поръсва обилно със черен пипер, кимион, сол и изсушените ситно стрити подправки отвътре и отвън. Месото се натърква хубаво и се полива с малко олио. В него се слагат 4-5 обелен скилидки чесън и се оставя поне за един час на хладно, за да се маринова.
В тавичката се изсипва малко масло - около 1 кибиритена кутийка и се наливат 2 чаши вода.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага на средна решетка и включен вентилатор във фурната на 220 градуса за около час и 15 минути.
Почиства се балучката от люспите. Гъбите се почистват, измиват и отцеждат от водата.
Сладките картофи (батати) се измиват, обелват и нарязват на ивици.
В тиган със загрятото останало масло и малко олио се запържват до златисто първо балучките за няколко минути, след което се прехвърлят в друг съд. След това в същата мазнина се запържват сладките картофи и след което се прехвърлят и те в друг съд.
Най-накрая се запържват до златисто и целите гъби.
Тавата се изважда и петелът се обръща. Около него се разпределят запържените гъби, балучка и батати. Другата глава чесън се измива и се слага в тавата цяла.
Всичко се поръсва с малко сол, чесън на люспи, черен пипер и кимион.
Долива се 1-2 чаши вода и тавата отново се покрива с алуминиевото фолио и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 1 часа.
Готовността на печеното пиле се проверява с вилица.
След това фолиото се отстранява и тавата се връща във фурната до получаване на приятен загар на петела.
Месото се разпределя на порционни парчета и се гарнира с карамелизиралите се сладки картофи, балучки и гъби.
Печеният Петел е много вкусен.