Начин на приготвяне
Започнете с направата на тестото за рулото. Отделете белтъците от жълтъците, разбийте с миксер белтъците с щипка сол на пяна. При жълтъците добавете захарта и разбийте до пухкав крем.
Разтопете шоколада на водна баня и след като се поохлади, го добавете при жълтъчената смес, разбъркайте до хомогенна смес. Смесете брашното, нишестето и бакпулверът, пресейте и ги прибавете към шоколадовата смес, като бъркате вече с шпатула.
Прибавете разбитите белтъци и с бавни и леки движения на шпатулата отдолу нагоре в сместа разбъркайте до еднородна пухкава смес.
Покрийте правоъгълна тава с хартия за печене и леко я намажете с олио. Сипете сместа и я заравнете с шпатулата равномерно.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за 15 минути.
Извадете тавата и обърнете блата върху друг лист хартия за печене, отлепете листа, в който пекохте блата, и навийте с чистия лист на руло, завийте рулото с влажна кърпа и оставете така.
За приготвянето на крема започнете с пудинга, като разтворите пакетчето в част от млякото и добавете захарта, разбъркайте добре.
Останалото мляко поставете на слаб огън да заври, след което сипвате разтворения пудинг със захарта и бъркате до сгъстяване. Завийте готовия пудинг със стреч фолио и оставете на хладно място да си охлади напълно.
Разбийте сметаната с пудрата захар на пухкав крем, добавяйте в него от студения вече пудинг на етапи и бъркайте до хомогенна смес, получавате пухкав и плътен крем.
Развийте блата и го намажете с крема, отново навийте внимателно на руло.
За глазурата разтопете шоколада и маслото до гладка смес и полейте рулото с нея. Поръсете с начукани ядки или декорирайте по ваш вкус.
Коментари