Начин на приготвяне
Телешките бифтеци за тази рецепта трябва да са с дебелина 4-5 см и всеки да тежи от 700 г до 1 кг. Всяка такава пържола е достатъчна за две порции- тоест двама човека могат да се нахранят с един такъв бифтек, тъй като е огромен.
Месото се оставя от два до три часа на стайна температура.
Приготвя се скарата, като решетката се поставя на 1 педя от огъня. Щом остане на живи въглени с тук-там излизащи малки пламъчета, бифтеците се натъркват с черен пипер по желание и се поставят на скарата.
Пекат се 4-5 минути от едната страна взависимост от желаната степен на изпичане. Обръщат се и се поръсват с обилен пласт едра сол. Винаги сол се ръси от запечатаната, изпечена страна!
Пече се още толкова време и се обръща още веднъж за съвсем кратко, като отново се ръсва сол и веднага се изважда и поднася.
Не се тревожете че месото ще се пресоли, то си поема точно толкова, колкото трябва, а излишъка изпада при обръщането.
Бифтеците трябва да са с тъмен загар отвън и червени отвътре, за да се насладите на истинският им вкус и текстура.
Ако обичате по-препечено винаги може да си ги нарежете и запечатате отново за кратко всяко парченце, за да няма кръв.
Добър апетит!
Коментари