Телешки Бифтек на Скара

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Телешки Бифтек на Скара
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
20 мин.
Порции
4
"А вие как обичате бифтека?"

Необходими Продукти

  • телешко месо - 1.6 кг (2 бр. бифтек)
  • едра сол - 1 шепа
  • черен пипер - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Телешките бифтеци за тази рецепта трябва да са с дебелина 4-5 см и всеки да тежи от 700 г до 1 кг. Всяка такава пържола е достатъчна за две порции- тоест двама човека могат да се нахранят с един такъв бифтек, тъй като е огромен.

Месото се оставя от два до три часа на стайна температура.

Приготвя се скарата, като решетката се поставя на 1 педя от огъня. Щом остане на живи въглени с тук-там излизащи малки пламъчета, бифтеците се натъркват с черен пипер по желание и се поставят на скарата.

Пекат се 4-5 минути от едната страна взависимост от желаната степен на изпичане. Обръщат се и се поръсват с обилен пласт едра сол. Винаги сол се ръси от запечатаната, изпечена страна!

Пече се още толкова време и се обръща още веднъж за съвсем кратко, като отново се ръсва сол и веднага се изважда и поднася.

Не се тревожете че месото ще се пресоли, то си поема точно толкова, колкото трябва, а излишъка изпада при обръщането.

Бифтеците трябва да са с тъмен загар отвън и червени отвътре, за да се насладите на истинският им вкус и текстура.

Ако обичате по-препечено винаги може да си ги нарежете и запечатате отново за кратко всяко парченце, за да няма кръв.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Именно. Поръчват си бифтек все пак, а не "подметка"... Не знаят разликата и истинския вкус просто :D
25.03.2018 10:26
Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Дани, много правилно си описала рецептурата за бифтек! Точно така трябва да е! Ако в България обаче в ресторант сервират на клиент кърваво месо, ще вдигне врява и ще го върне в кухнята...
24.03.2018 22:52
1
1
Покажи всички подкоментари