Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козунак с ром в хлебопекарна

Козунак с ром в хлебопекарна

Станислава АрмяноваСтанислава Армянова
Иноватор
3792k6662k6
Козунак с ром в хлебопекарна5 / 5
26/03/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Да направиш козунак никак не е трудно - просто слагаш продуктите и натискаш копчето"

Необходими Продукти

  • брашно за козунак - 600 г
  • захар - 250 г (и за поръсване)
  • краве масло - 100 г
  • прясна мая - 30 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • бурбонска захар - 10 г ванилова
  • яйца - 3 бр.
  • ром - 1 с.л. тъмен
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - от 1 лимон
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Подготовка:

Трите яйца се разбиват, като се отделя малко за намазване. Маята се разтваря в леко затопленото мляко. При млякото се слага и захарта и се оставя 10-тина минути да шупне.

Маслото се стапя. Настъргва се кората на 1 лимон (може и портокал). Брашното, солта и ваниловата захар се пресяват.

Приготвяне:

В кошницата на хлебопекарната в следната последователност се слагат яйцата (2 и 1/2), млякото, ромът и кората на лимонът. Най-отгоре се слага брашното. Пуска се на програма за месене на тесто (моята е 90 минути). След като се оформи топка тесто, по време на бъркане през 2 минути се слага по 3 с.л. от разтопеното масло.

Когато стане готово тестото, се изважда и се разделя на 3 части. Правят се фитили и се сплитат. Тестената плитка се слага в кръгла форма за печене с диаметър 24-26 см. Тавата трябва да е покрита с хартия за печене.

Намазва се с малко масло и се оставя да втаса (30-60 мин). Маже се с отделеното разбито яйце и се поръсва със захар (по желание бадеми). Пече се на 160 градуса за около 1 час или до суха клечка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: