Пита за Никулден

Фани
Фани
Новак
06/12/2014
"Почетете покровителя на рибарите и банкерите с тази великолепна пита за Никулден, а именниците - да почерпят "
Приготвяне30 мин.
Готвене60 мин.
Общо90 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо8 317
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата0
  • Коментирана1 пъти
  • Рейтинг4.5 от 5

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 2 броя + 1 жълтък за намазване
  • кисело мляко - 250 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сода - 1 ч.л. бикарбонат
  • сол - щипка
  • HOSSO - 2 с.л. или масло
  • вода - 1 ч.ч. хладка, за замесваме
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното 2 пъти и го объркайте със содата. В кладенче по средата сипете солта. Отделно разбийте киселото мляко и яйцата с мазнината и захарта.

Добавете тази смес в кладенчето и постепенно забъркайте тестото, като добавяте вода, колкото да се получи гладко и меко тесто. Месенето продължава, докато по тестото започнат да се появяват мехурчета.

От така приготвеното тесто оформете кръгла питка, като с малка част от тестото може да направите различни фигурки, подходящи за празника.

Украсата на питата е плод на вашата фантазия и възможности. Готовата пита намажете с жълтъка и я оставете да почива за 30 минути. Пъхнете я да се изпече в умерено загряна фурна.

Готовата пита за Никулден напръскайте с вода и я запарете с кърпа.

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
име
име
07.12.2014 17:59
Какви яйца, какво мляко? За Никулден само риба е разрешена.
1
0