Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Никулденски шаран - баница

Никулденски шаран - баница

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Никулденски шаран - баница2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8
"Не каква да е баница, а Никулденски шаран - баница - опитвали ли сте нещо толкова вкусно?"

Необходими Продукти

  • шаран - 1.5 кг
  • лук - 250 г
  • орехи - 10 г
  • олио - 200 мл
  • магданоз - 1/2 връзка
  • черен пипер - 10 - 12 зърна
  • брашно - 800 г
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистения, измит и отцеден шаран поръсете вътре и вън със смлян черен пипер и сол. Слага се в хладилник да престои. В част от сгорещената мазнина се запържва ситно нарязани лук, като се долива и малко вода, за да се задуши.

След като се запържи добре, се добавят скълцаните орехи, наситнения магданоз и червеният пипер.

От двойно пресятото брашно, солта и малко вода се омесва твърдо тесто, от което се оформят 6 топки. От тях се разточват кори с големината на тавата.

Първата кора поставете върху намазнената тава. поръсете с олио и част от сместа и отгоре сложете втора кора. Пак олио и пак кора. Отгоре се слага шаранът, намазан с олио. Отгоре подредете 4-та и 5-та кора по същия начин.

Последната 6 кора надупчете с вилица и я намажете с мазнина. Никулденският шаран-баница се пече в умерено загряна фурна до готовност.

Поднесете рибника охладен, нарязан на парчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: