Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладка вода с захарта и се оставя да шупне. С останалите продукти се замесва средно меко тесто. Оставя се да втаса 40 минути.
Отделя се топче като ябълка за средата, останалото се разделя на 4 равни части. Малкото топче се разточва и реже на ленти по 1 см.
Нареждат се като решетка върху едното голямо топче и поставяме в центъра на тавата върху хартия за печене.
Останалите три се разточват с диаметъра на тавата, всяко се намазва с олио и нареждаме едно върху друго.
Нарязва се на 8 триъгълника и всеки се навива на кифла, която се срязва на две и нарежда край центъра.
Оставя се да втаса 20 минути, намазва се с разбит жълтък, лъжица вода и олио. Печем в загрята фурна 180°C около 30 минути.
Изважда се тавата и с вода се залепва бялата украса изрязана с формички за сладки.
Печем още 10 минути и изваждаме тавата.
Намазва се с масло и покриваме с кърпа да е мека.
Сервираме топла на празничната трапеза!
Коментари