Печен Джолан с Уорчестър сос

14/04/2018
Sevdalina Irikova
отSevdalina IrikovaИноватор5702126161
"Ако сърцето на мъжа минава през стомаха, може да гледате на този печен джолан с Уорчестър сос като на скоростна магистрала "
Приготвяне40 мин.
Готвене240 мин.
Общо280 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
10 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо444
  • Преглеждания за месеца32
  • Преглеждания за седмицата6
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена10

Необходими Съставки

  • свински джолан - 1 бр., с кожата
  • сол - едра
  • говежди бульон - 700 мл
  • За маринатата
  • говежди бульон - 30 мл.
  • сос уорчестър - 3 с.л.
  • зехтин - 3 с.л.
  • лимони - 1 бр., сока от плода
  • чесън на прах - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • риган - 1 връзка, пресен
  • розмарин - 1 стрък, пресен
  • За глазурата
  • говежди бульон - 50 мл
  • мавруд - 50 мл
  • мед - 2 с.л. пчелен
  • розмарин - клонки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме добре джолана. Върху голяма дървена дъска поръсваме едра сол, черен пипер и нарязваме на ситно зелените аромати - риган и розмарин. За по-добър резултат запазвам отделилата се по повърхността на охладения говежди бульон мазнина. С нея намазвам джолана. Така подправките полепват по-лесно при овкусяването му.

Смесваме всички съставки и с тях натриваме свинското месо. В подходящ съд смесвамеУорчестър соса, бульона, зехтина, чесъна на прах и червения пипер. Добавяме и останалата част от зелените билки. Смесваме всички продукти, докато се получи паста.

Тази смес се втрива в джолана с пръсти, като се набляга особено на пресечените части на конуса, откъдето ароматите могат да проникнат през мускулните влакна във вътрешността, но не се забравя и кожата, която също трябва да е плътно покрита.

Поставяме джолана в тава, покрита с фолио за свежо съхранение. Месото престоява в хладилник едно денонощие.

Извадете месото от хладилника и го оставете за 1-2 часа на стайна температура, преди термичната му обработка.

За глазурата смесете червеното вино, меда и бульона в касерола и варете, докато течността се редуцира до желаната консистенция.

С четчица от клонките розмарин намазваме обилно месото от всички страни. Поставяме го в подходяща тава, като доливаме говеждия бульон , чието количество е 2/3. Покриваме съда за печене плътно с фолио. Печем в предварително загрята фурна на 250 градуса, докато кожата добие златистокафяв цвят.

По време на печене следим за количеството течност в тавата и при необходимост добавяме още бульон или гореща вода. При готовност отстраняваме фолиото, намазваме джолана още един път с медената глазура и печем още 20 минути на 180°C, докато кожичката остане хрупкава.

Ако условията на печене са спазени, трябва след изваждането месото да е изключително крехко и сочно и да се отделя от костта. Към соса от тавата можете да добавите малко брашно и сметана за сгъстяване и да поднесете в сосиера.

Гарнирате с подходяща салата. Ако гарнитурата е със запечени картофи, можете да ги пюрирате с част от отделилият се при печене сос.подобни рецепти тук

5 5
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар