Начин на приготвяне
Маята се натрошава в хладката вода с лъжица захар и оставяме да бухне. Сипва се в кладенчето на брашното, добавяме останалите продукти и замесваме средно меко тесто.
Намазва се отгоре с олио и оставяме да втаса за 1 час поставено в найлонова торбичка, в която да има достатъчно място, когато втаса и удвои обема си.
Разделя се на 10 топки. Върху хартия за печене се нареждат 8 от тях по края. Деветата е за средата на питката. Десетата топка тесто се оформя на фитил, нарязва се на 8 парчета и от всяко се оформя фитилче, което леко се усуква и поставя върху топките в тавата.
Сега вече поставяме топчето в средата и оставяме да почине тестото на топло във фурната, докато се надигне. Изважда се, намазваме с разбития заделен жълтък с лъжица олио и лъжица прясно мляко.
Поръсваме семената и печем в загрята фурна 170°C около 20-30 минути.
Изважда се и в центъра се залепва цифрата 60 или колкото ви трябва, оформена от тънки фитили, усукани един в друг.
Печем още 10-15 минути, изваждаме и намазваме с масло.
Лесната питка за юбилей е готова.
Вкусно и красив подарък за приятел!