Начин на приготвяне
Затопляме прясното мляко и изсипваме в купа заедно с маята и захарта. Оставяме за около 5-6 минути да шупне. Прибавяме киселото мляко, солта, едното яйце и белтъка. Разбъркваме с лъжица.
Прибавяме и 1/3 от разтопеното масло и отново разбъркваме.
На порции прибавяме брашното и месим вече с ръце, докато се получи меко тесто.
Омазняваме тестото с малко мазнина и го оставяме на топло, докато удвои обема си.
Премесваме втасалото тесто за кратко и го разделяме на три части.
Разточваме първата част на правоъгълник с размери не по-големи от 25 на 35 сантиметра. Мажем с половината крема сирене, после с половината от останалото меко краве масло. Покриваме първия правоъгълник с втори такъв. Отново мажем с останалото крема сирене и меко масло.
Накрая покриваме с третия правоъгълник. Нарязваме по дължина на шест ленти. Усукваме първата лента, завиваме я на охлюв и я поставяме в центъра на тава с размери на дъното около 30 сантиметра и покрита с хартия за печене. С останалите ленти постъпваме по същия начин, като ги увиваме около охлювчето.
Оставяме на топло усуканата пита за 30 минути да се отпусне.
Разбиваме жълтъка с около 4 супени лъжици вода, намазваме питата и печем до златисто на 180 градуса и вентилатор в предварително затоплена фурна за около 30 мин.